Kuidas lennata?

Selle loo käsitlus on adapteeritud David C MacKay raamatust "Taastuvenergiast ilma udujututa".

Bernoulli

Tavapäraselt selgitatakse lennukite tööpõhimõtet läbi Bernoulli printsiibi. See ütleb, et 

Voolava gaasi või vedeliku rõhk on suurem nendes piirkondades, kus kiirus on väiksem, ja väiksem seal, kus kiirus on suurem.

Pildikeeles näeb siis tiiva põhimõte välja selline.

Tiib tekitab tõstejõu.

Jah, tore, aga niimoodi ei saa me vastata küsimustele nagu "miks inimene ei suuda oma lihasjõul õhku tõusta?" või "kas on võimalik, et tehnoloogia arenedes hakkavad lennukid tarbima poole vähem kütust?"

Saab ka teisiti.

Lendamise "puust ja punaseks" teooria vajab kahte võrrandit, Newtoni teist seadust

ja Newtoni kolmandat seadust, mis ütleb, et

Mina ja vanker

Vanker, loomulikult, on hõõrdevaba ja massitu. Pind ideaalselt sile. Tee mis tahad, edasi ei saa.

Väga ideaalne vanker väga horisontaalsel pinnal.

Mina, vanker ja pall

Ok, siin on mu "õng" - mul on käes pall massiga , saan seda visata. Viskan. Vanker hakkab liikuma, sest samasuguse jõuga kui ma mõjun pallile mõjub pall ka mulle. Ning kehtib impulsi jäävuse seadus. Saan iseenda kiiruseks pärast viset

kus on minu mass, on palli kiirus pärast viset ja on minu kiirus pärast viset. Joonisel võiks seda olukorda kirjeldada niimoodi.

Viskab palli ja liigub ühele poole, pall jälle teisele poole.

Kui ei ole millelegi toetuda

Siis koristab keegi ära tee ehk toetuspunkti. Aga jätab raskusjõu alles. Kukun.

Raskusjõud sikutab allapoole.

Kukkumise aeglustamiseks on nüüd mõistlik visata palli allapoole ...

Viskab palli allapoole

aga vist on rehkendamatagi selge, et sellest ei piisa. Kui paljust piisaks?

Liikugu meie poole pallirodu, nii et me saame neid üksteise järel visata.

Viskab palju palle allapoole.

Proovime sellist olukorda uurida.

Raskusjõud mõjub mulle jõuga

Raskusjõud annab mulle seega aja jooksul impulsi

Sama suure impulsi peaksin igas ajaühikus andma ka oma pallidele, mida allapoole viskan. Sel korral on jõud, millega pallid mulle mõjuvad, kui neid viskan, keskmistatult sama suure jõuga, kui seda on raskusjõud. Impulsi jäävuse seadus ütleb siis

kus on endiselt kiirus, millega palle allapoole viskan ja on ajaühikus allapoole visatud pallide kogumass (vahet ei ole, kas viis kilost palli või üks viis kilo kaaluv pall).

Avaldame siit alla visatavate pallide kiiruse

Kui palju energiat kulub pallidele sellise kiiruse andmiseks?

Nii et võimsuseks saame

Näiteks kui eeldame, et sekundi jooksul viskasin allapoole 100kg jagu palle, siis õhus püsimiseks tuleks seda tööd teha võimsusega

Seda on omajagu.

Kust saada palle?

Tõepoolest, näiteks 100kg sekundis? 

Lubame endale veel veidruseid ja eeldame, et pallid seisava paigal, aga vanker liigub edasi mööda seda lõpmatut pallirida parajasti niimoodi, et iga kord pärast viset on uus pall kohe võtta. Siis saaksime sellise pildi.

Liigub mööda pallirodu.

Aga ei ole ju? Kus häda kõige suurem ... sest õhku meil atmosfääris ometi on? Õhul on mass, järelikult seda visates saab viskaja vastassuunalise impulsi täpselt samamoodi, kui palle visates. Nii et unustame pallide rea ja mõtleme, et õhulaeva operaator sõidab mööda kujutletavat õhusilindrit, võtab sealt järjest õhku ja paiskab seda allapoole. 

Paiskab õhku allapoole.

Paneme ka tähele, et siin on põhiline sisuline erinevus raketi ja lennuki vahel - kui lennukil on õhk, mida alla paisata, siis rakett peab kogu selle aine endaga kaasa võtma.

Proovime rehkendada. Selliste kujutletavate õhusilindrite massid on 

kus on õhu tihedus, vankri kiirus mööda õhusilindrit liikudes, aeg, mille jooksul see õhusilinder moodustub ja silindri ristlõike pindala. Impulsi jäävuse seadus saab nüüd kuju

Õhu alla paiskamiseks kuluv energia on 

Ja võimsus, mis on vajalik selliseks tegevuseks 

Mida raskem keha, seda suuremat võimsust on vaja. Mida suurem õhusilinder ja mida suurem vankri kiirus, seda väiksemat võimsust on vaja.

Paiskame õhku alla

Seadmel, mis õhuookeanis liikuva vankri teele ette jäävat õhku allapoole paiskab on ka nimi. Seda nimetatakse tiivaks. Tiibadega vankrit nimetatakse tavaliselt lennukiks. Järgime ka meie seda traditsiooni. 

Lennukid püsivad õhus (üleval), sest paiskavad õhku alla. Kui lennuk surub õhku alla, surub õhk lennukit üles (sest Newtoni kolmas seadus ütleb seda). Lennuk ei söösta alla, kui see ülespoole suunatud jõud, mida kutsutakse tõstejõuks, tasakaalustab allapoole suunatud raskusjõu.

(Muide, tõstejõu tekitamiseks vajalikku võimsust nimetatakse tavaliselt indutseeritud takistuseks.)

Niisiis lennuk. Valemit uurides tundub kõik üsna loogiline - mida suurem tiivaulatus (suurem õhusilindri pindala ), seda väiksem minimaalne mootori võimsus. Mida suurem kiirus, seda väiksem minimaalne mootori võimsus. Õige? Siiski, veel on arvesse võtmata midagi üsna enesestmõistetavat.

Õhk takistab

Lennukid (ja linnud) liiguvad läbi õhu, nii et sarnaselt autode ja rongidega mõjub neile õhutakistus ja enamus lennukite neelatavast energiast läheb nende lükkamisele läbi õhu, ületades selleks ka õhutakistuse tekitatud jõudu. Lisaks sellele peavad lennukid erinevalt autodest ja rongidest kulutama energiat õhus püsimiseks.

Kõik kokku?

Kui lennuk paiskab õhku alla, annab ta sellele kineetilise energia. Nii et tõstejõu tekitamine nõuab energiat. Energiat annab lennukile, teadagi, mootor.

Lisame mootori.

Lennuki lendamiseks vajalik koguenergia on tõstejõu tekitamiseks vajaliku energia ja tavapärase õhutakistuse ületamiseks vajaliku energia summa.

Õhutakistus sõltub lendamise kiiruse ruudust. Nii saame

kus Ap on lennuki esiosa pindala ja cd on konstant, mis määrab lennuki õhutakistuse.

Selgub, et sellel funktsioonil on miinimum ning vajalik võimsus on väikseim kiirusel, kus need kaks liidetavat on võrdsed. Väike aritmeetika annab

 

Lennuki liikumas hoidmiseks vaja minev energia sõltuvana kiirusest on takistusjõu – mis suureneb kiiruse kasvades – ja tõstmiseks kuluva jõu (tuntud ka kui indutseeritud takistus) – mis väheneb kiiruse suurenedes – summa. On olemas kirus voptimaalne, mille korral vajalik jõud on minimaalne. Jõud on energia teepikkuse kohta, nii et minimiseerides jõu minimiseerime me ka teepikkuse kuluva kütuse hulga. Et kütuse kasutust optimiseerida peame me lendama kiirusel voptimaalne. See joonis näitab kilonjuutonites meie lihtsa mudeli hinnangut, millist jõudu on erinevate kiiruste korral tarvis 317 tonni kaaluva, 64 meetrise tiivaulatusega, 0,03 takistuskoefitsiendiga ja 180m2 esiosa pindalaga Boeing 474 lendamiseks, kui õhu tihedus on ρ=0,41kg/m3 ( kõrgusel). Meie mudel pakub optimaalseks kiiruseks voptimaalne=220m/s (540mph). Õhusilindriga tegeleva mudeli jaoks on see võrdluses tegelikkusega väga hea tulemus!

Miks selline käsitlus hea on? Saab vastata küsimustele, nagu:

  • Kas on võimalik ehitada efektiivsemaid lennukeid?
  • Milline saab olla lennukite, aga ka lindude maksimaalne lennuulatus?
  • Kas vesiniklennuk on hea mõte?
  • Kas lennukeid saab ehitada keskkonnasõbralikumateks?
  • Äkki oleks hoopis säästlikum kasutada õhutranspordiks õhulaevasid?
  • Kas veealuste tiibadega laevad on paremad kui lennukid?

Lõpuks, et nii saadud hinnangud lähevad üsna hästi kokku reaalsete numbritega, annab see hea tunde.

Kui tahad täpsemalt teada, siis vaata seda raamatu peatükki.

Lennukid II

Milleks kulub lennukikütuse energia? Kas lennukeid on võimalik teha kütusesäästlikemaks? Kuidas lennuki lendamist lihtsate füüsikaliste seoste kaudu uurida?

Näidisülesanne

Miks siis ikkagi on nii, et inimene ei suuda omal jõul lennata?

Lahendus

Nagu eelpool kirjeldasime, misiganes õhumasin lõppkokkuvõttes tegeleb sellega, et paiskab õhku alla ning püsib õhus sellise paiskamise "tagasilöögi" arvelt.

Impulsi jäävuse seadust kasutades näitasime eespool, et paigal seistes on õhus püsimiseks kuluv, õhu allapaiskamiseks vaja minev energia hinnatav valemist

Siin on inimese mass ja on ajaühikus alla paisatava õhu mass.

Rehkendus annab 5kW, kui ajaühikus allapaisatava mass on 100kg. Selge, et -, mis inimesel olemas, ei ole lihtsalt piisav.

Paneme tähele, et vajaminev võimsus väheneb, kui allapaisatav mass suureneb ja sellega võib minna kuni piirini, kus inimese võimsusest piisab. See on olukord, mida me igapäevaselt ringi kõndides tajume - saame hakkama küll. Prooviks ikkagi lennata. 

Kasutame tiibu. Sellisele olukorrale hinnangu andmiseks on meil vaja esmalt arvutada optimaalne lennukiirus, selle põhjal saab kätte minimaalselt piisava võimsus. 

Optimaalse kiiruse valemis on õhutakistustegur cp, inimlennuki esiosa pindala Ap ja allasuunatava õhukanali pindala Ap

Oletame, et inimlennuk on sama voolujooneline, kui albatross .

Inimlennuki esiosa pindala olgu näiteks .

Õhukanali pindala hinnatakse kui lennuki tiivaulatusega määratud ruudu pindala. Kui tiivaulatus on näiteks , siis .

Õhu tiheduseks võtame

Inimlennuki kogumassiks arvestame 100kg.

Optimaalseks kiiruseks tuleb siis 

Ja võimsuseks saame

Ka sellist võimsust ei ole inimesel kusagilt võtta.

Jäägu igaühe koduseks ülesandeks leida, kust annaks veel võimsust kokku hoida. Näiteks suurem tiibade ulatus tähendaks ka suuremat kogumassi. Kas sellise inimlennuki esiosa pindla saab olla väiksem, kui pakutud? Kas see saab olla voolujoonelisem linnust?

Näidisülesanne

Millise kiirusega kukub ilma langevarjuta inimene maa poole? Arvestame, et inimese mass m=70kg, õhu tihedus ρ˜o=1,2kg/m3 ja inimkeha tihedus ρi=985kg/m3.  

Lahendus

Vaatame olukorda, kus kukkuv inimene juba on saavutanud oma lõppkiiruse. Selles ülesandes peaksime impulsi jäävuse seaduse kirjutama üles kujul

Tähendab seda, et kui inimene, piltlikult, kukub vastu õhku, siis inimeselt õhule antud impulss on samasugune, kui õhult inimesele antav impulss. Aga kuidas leida suurusi selles valemis?

Kui suur on õhu mass, mis vastu inimest paiskub? Inimene kukkudes läbib igas ajaühikus õhukanali, mille ristlõike pindala on S~o ja mille kõrgus on arvutatav inimese kukkumise kiirusest kujul V~o=S~ovit, nii et 

kus on suvaline ajavahemik.

Õhu kiiruse saame, kui paneme tähele, et algselt inimese poole tormanud õhk muudab oma suunda kraadi (vt joonis) v~o=vi.

Inimese massi kirjutame välja selle tiheduse kaudu, eeldades, et inimene on risttahukas põhjapindalaga Si ja kõrgusega hi

$mi=Sihiρi$

Paneme veel tähele, et impulsi jäävuse seaduse paremal pool on inimese impulsi muutus, mis tuleb raskusjõu tööst, Δp=migt.

Nii saame:

Pannes tähele, et niisuguses katses S~o=Si ning need pindalad taanduvad välja. Ka ajad taanduvad välja. Saame

Oletame, et "inimese kõrgus" on keskmiselt 20cm ja arvutame

Wikipedia ütleb, et reaalne inimese kukkumise kiirus on umbes 53m/s. Nii et sellise äärmuseni lihtsustatud käsitlusega saime kätte hinnangu, mis erineb reaalsest väärtusest

Kaevame edasi. Wikipedia annab vaba langemise lõppkiiruse arvutamiseks valemi

kus on langeva keha mass, CD on õhutakistustegur ja on langeva keha ristlõige langemissuunaga ristuvas tasandis. Eksole, meie leitud, impulsi jäävuse seadusest saadud valem on rõõmustavalt sarnane sellele, diferentsiaalarvutusest saadud valemile. Pannes meie valemisse tagasi ristlõike pindala, tuues uuesti sisse inimese massi ja valemi liikmeid ümber rühmitades saame 

Võrreldes nüüd neid kahte valemit näeme, et me oleme teinud rehkenduse, mis klapib, kui võtta CD=2. Kui uurida wikipediat saame teade, et see vastab pika plaadi õhutakistustegurile, mis juhuslikult ongi meie mudel.