Red footon and blue footon

Sinise valguse footon on suurema energiaga kui punase valguse footon. Nii juhtubki, et luminestseeruvad ekraanid punase valgusega valgustatult on ebahuvitavad, sinine valgus jälle tekitab huvitavid pilte. Spektreid, kui täpsem olla.

Luminestsentsi spekter

Uuri valgelt tahvlilt peegeldunud sinise laserivalguse spektrit. Miks on tulemus erinev, võrreldes printeripaberilt saaduga? Joonista laseri ja peegeldunud valguse spektrid. Otsige erinevaid värvilisi pabereid ja valgustage neid sinise, rohelise ja punase laseriga. Võrrelge peegeldunud valguse spektreid. Mida märkate?

Väga ilusad katsed ... kui neid silmaga vaadata. Digikaamerad paraku ei ole nii võimekad, et kõik selle ilu kohe purki saavad. Aga te lihtsalt katsetage!

Mis energiasse puutub, siis reeglina ongi nii - punase laseriga luminestsentsi katseid ei tee, sest punasel footonil lihtsalt ei ole piisavalt energiat sinise footoni tekitamiseks. Võtke näiteks väga võimas roheline laser ja vaadake, kas te suudate sellega oma pabereid sinist valgust kiirgama panna. Ei suuda. 1 + 1 = 1.

Siiski, saab teha ka alljärgneval pildil kujutatud eksperimenti, kus kahest rohelise valguse footonist saab üks sinine footon.

Footonite ülesmuundamine