Taeva ja pilvede temperatuuri mõõtmine

Taevas ja pilveke infrapunatermomeetris.

Pakume siin lihtsalt teema välja ja viitame ühele NASA töölehele.

Kui küsida, mida mõõdab taevasse suunatud infrapunatermomeeter, siis vastus on ikka, et 5 mikromeetrise lainepikkusega infrapunavalguse intensiivsust, millele seatakse vastavusse musta keha kiirguse temperatuur.

Kas atmosfääris on infrapunakiirgust? Jah, loomulikult, räägime ju sellest näiteks kasvuhooneefekti seletamisel. Ja seda kiirgust kiirgavad atmosfääri aatomid ja molekulid. Järelikult me mõõdamegi atmosfääri temperatuuri, aga infrapunatermomeeter keskmistab seda üle terve oma vaatevälja ja ka üle erinevate kõrguste.

Miks on pilv teistsuguse temperatuuriga? Küllap siis on pilv madalamal, kui kõrvalpildil mõõdetava atmosfääri vertikaali kese.

Atmosfääri temperatuuri sõltuvus kõrgusest

NASA andmetest on võimalik saada kätte atmosfääri temperatuuri sõltuvuse kõrgusest mingil konkreetsel päeval ja konkreetses kohas ... kus sel päeval on ilmapalle lennutatud. Võib ka ise ilmapalli ehitada ja seda teooriat kontrollida. 

Viitame veel MY NASA TÖÖLEHTE. Ja lubame, et töötame ühel heal päeval selle teema põhjalikumalt läbi. Kui muidugi mõni õpilane ette ei jõua ja sellest uurimistööd ei tee.